/ DarikNews.bg, архив
Прокурорската колегия се обръща и към СЕМ заради употребата на ефира на бТВ за манипулативни внушения
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с протестна декларация заради нападките на адвокат Илиан Василев в предаването "120 минути" по бТВ от 4 юни.

В декларацията се посочва, че Василев нарушава Етичния кодекс на българските адвокати, като чрез трибуната на национални медии обвинява органите на специализираното правораздаване в противодържавна дейност, че „разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес …“. Създава внушения за професионална некомпетентност и неправомерни зависимости в и на Прокуратурата на Република България, заявяват прокурорите.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към Висшия адвокатски съвет с апел да вземат отношение спрямо поведението на адвокат Василев, свързано с отправяне на груби и обидни нападки, уронващи престижа на съдебната власт и доброто име на адвокатската професия.

Апелът на прокурорската колегия е адресиран и към СЕМ във връзка с употребата на ефира на телевизионен оператор за отправянето на манипулативни твърдения, нарушаващи професионалните журналистически стандарти.

Декларацията ще бъде изпратена на Европейската комисия, както и на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и на посолството на Великобритания у нас.