Прокурори поискаха глоба от 5 000 лв. за купувачи на гласове
Прокурори поискаха глоба от 5 000 лв. за купувачи на гласове / netinfo

Районният съд в Добрич даде ход на наказателното дело от административен характер за купуване на гласове на местните избори през 2007 година. Прокуратурата поиска максималната глоба от по 5000 лева за двамата нарушители – 39-годишния Славчо Иванов и 46-годишния Северин Стефанов.

Северин беше заловен вечерта преди местния вот с тетрадка, в която са били вписани имената, адресите и единните граждански номера на 273 души, живеещи по улица „Агликина поляна". При обиска у Стефанов са намерени и две пачки с банкноти по 20 лева, общо над 4 000 лева.

Славчо Иванов е бил човекът, който е записвал в тетрадката на кого какво е било дадено, за да гласува за кандидата за кмет на партия ГЕРБ Детелина Кирилова Николова. Той е описвал подробно дадените продукти и пари. Хората са получавали по 1 кг. брашно, 1 литър олио, 1 пиле. Раздаваните пари са били от 20 до 50 лева на човек.

В хода на разследването за 17 души е доказано, че са получили храни и пари.

Пред съда Северин не се призна за виновен. Славчо каза пред магистратите: „Не знам дали съм виновен". Двамата отказаха да дават обяснения и се съгласиха с изнесените от прокуратурата факти. Съдът ще се произнесе с решение по делото до месец.

Други новини от Добрич