Прокуратурата започва проверка заради българското оръжие в Алепо
Прокуратурата започва проверка заради българското оръжие в Алепо / БГНЕС, архив

Районната прокуратура в Горна Оряховица се е самосезирала от публикация от 12 декември в "Труд", че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие, съобщава медията. Държавното обвинение в града е разпоредило проверка по материалите от разследване за оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот в склад, принадлежал до неотдавна на бунтовниците в Алепо.

"Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата "Аркус"-АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена - Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г.", твърди изданието. Изнесената информация станала повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс "Аркус" по линия на общия надзор за законност.

Откриха български боеприпаси в Алепо

Прокуратурата и полицията в момента установяват дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси. Още при старта на разследването са иззети справки и документи от военното предприятие. Предвижда се да бъде изискана и пълна информация от Министерството на отбраната.

"Към момента няма констатирано нарушение. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство", коментираха лаконично от Районната прокуратура в Горна Оряховица, пояснява "24 часа". Вчера руското Външно министерство обърна специално внимание на случая по време на брифинг в Москва, като говорителят на ведомството Мария Захарова изрази тревога от присъствието на българско оръжие в Алепо.

Във вторник Захарова съобщи, че София протака урегулирането на изтекли съветски лицензи за производство на оръжие и износа за трети страни.

"Става дума за сериозно въоръжение и в големи количества. В частност, били са намерени десетки сандъци с 122 мм реактивни снаряди за реактивни системи за залпов огън "Град", 73 мм снаряди за противотанкови оръдия и 40 мм снаряди за ръчни противотанкови гранатомети. В съпровождащата документация са назовани фирмата-производител и фирмата-износител", каза тя на брифинг.