/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия“, при която са пострадали деца от Сърбия. Това съобщиха от пресцентъра на Районната прокуратура. 

На 14 август 2022 г. около 20:00 ч. на автомагистрала „Тракия“, в района на км 217, в землището на общ. Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство – автобус „МАН“ със сръбска регистрация, са били нарушени правилата за движение по пътищата и с това по непредпазливост са причинени средни телесни повреди на повече от едно лице. Автобусът се движил в посока към София, като превозвал 47 пътници - сръбски граждани, голяма част от тях малолетни и непълнолетни деца.

На място е изпратен дежурен екип от Областната дирекция на МВР-Стара Загора като местопроизшествието е било запазено. При катастрофата са пострадали по-голяма част от пътниците, посочват от Районната прокуратура в Стара Загора. 

На 28 лица е оказана медицинска помощ в ЦСМП-Стара Загора и са били освободени, а други 14, които са в по-тежко състояние, са настанени на лечение в различни клиники в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора.  От тях девет са малолетни деца, трима непълнолетни и двама възрастни.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.3, б. “а“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс, като предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години.

Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Със заповед на административния ръководител на Районна прокуратура-Стара Загора е определен екип от прокурори, които да ръководят разследването по досъдебното производство.

И към момента продължават действията по разследването – извършен е първоначален оглед на местопроизшествието и на превозното средство, осигурени са преводачи и се провеждат разпити на свидетели, предстои назначаване на автотехническа експертиза и множество съдебномедицински експертизи.

Водачът на превозното средство е задържан за 24 часа и предстои привличането му в качеството на обвиняем.

На място на тежкото пътно произшествие бяха главният прокурор Иван Гешев и Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба.