ВМА
ВМА / БГНЕС, архив
Военноапелативната прокуратура ще проверява отказа на Софийската военно-окръжна прокуратура да разследва одита на Военномедицинска академия. Това става ден, след като здравният министър проф. Николай Петров подаде оставка след изнесени данни, че докато е бил директор на ВМА е възлагал обществени поръчки на фирми, представлявани от лице в близки взаимоотношения с дъщеря му.

Здравният министър Николай Петров подаде оставка

От прокуратурата обявиха, че още в края на март Министерството на отбраната е изготвило доклад за финансовия одит на ВМА. В доклада не е установено обществени поръчки да са печелени от фирми, ръководени от свързани лица, но са констатирани други нарушения на Закона за обществените поръчки, както и за реализиране на значителни икономии от страна на ръководството на болницата.

Назначеният военен следовател обаче е дал мнение, че разследване на трябва да има, тъй като липсват данни за извършено престъпление. Постановлението е изпратено на министъра на отбраната и на началника на ВМА и не е обжалвано. Въпросният отказ от разследване ще бъде подложен на проверка от Военноапелативната прокуратура.