/ БГНЕС
Досега Матев бе с мярка "задържане под стража", решението за трансформирането й в по-лека е на СГС
Софийската градска прокуратура ще протестира освобождаването на подсъдимия Йоан Матев за убийството в Борисовата градина. Определението е на Софийския градски съд с вчерашна дата. Така мярката му бе изменена  от „задържане под стража“ в „домашен арест“, а на Матев трябва да поставят гривна, както на всички домашни арестанти.

Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно - необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че Йоан Матев може да се укрие.

Подсъдимият е бил предаден на съд по обвинение за извършено от него умишлено убийство на 15-годишния Георги - по чл. 116, ал. 1, т. 6 от Наказателния кодекс.

Престъпното деяние бе извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина.

Извършителят бе задържан и привлечен към наказателна отговорност през м. февруари 2017 г. Девет месеца по-късно – през м. ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителния акт срещу Матев. Оттогава върви съдебно производство на първа инстанция. В хода му защитата на подсъдимия е поискала провеждане на разпити на нови 20 свидетели, един от които се намира в Обединеното кралство. Това искане е било прието от съда.

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.