Прокуратурата се заема със сделки на предишни военни министри
Прокуратурата се заема със сделки на предишни военни министри / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Най-малко три сделки на Министерството на отбраната, сключени при двама предишни министри, отиват на проверка в прокуратурата, съобщи премиерът Бойко Борисов след като се запозна с резултатите от проверката на военния министър Николай Младенов на дейността на предшествениците му. Борисов разгледа столовата в Министерството на отбраната с необикновено скъпи маси, както и две БМВ-та, пребоядисани от черно в розово.

До края на годината Министерството на отбраната ще бъде на минус 250 милиона лева, а Агенцията за социални дейности към него вече е изразходвала 93 процента от бюджета си. Сред сделките, които отиват в прокуратурата, е за купуването на машина за производство на хангари от ламарина, каквато не се произвежда в България. Борисов беше видимо ядосан от размера на установените нарушения: „В момента спират ток на командни пунктове, нямат пари тока да си платят, да не говорим за всичко останало, а вижте с какво са се занимавали. Само с министерството на отбраната прокуратурата има много работа. Констатираме невиждани нарушения според мен".

Засега са установени нарушения за над сто милиона лева. Сред фрапиращите договори са за доставка на маси за хранене за столовата на министерството по 1600 лева за една, но има и други нарушения, каза Младенов: „Първо пращаме довора на социалната агенция за анимирането на хотелите и почивните домове, който договор е обявен като рамков с нулева стойност, след кеото е подписан за 500 000 лева с доста нарушения в процедурата, за забавни програми. Второто, което пращаме в прокуратурата, е най-общо казано скритата приватизация на спортните имоти на МО, която започва през 2004 г."

На журналистите бяха представени и две БМВ-та, едното от които се ползва от Военна полиция. Те са пребоядисани от черен в розов цвят, а премиерът Борисов и министър Младенов не можаха да обяснят защо е станало това. „Вие представяте ли си, че някой от Военна полиция се разхожда в столицата ни с розово БВМ. И после - защо хората нямали уважение?!", коментира Младенов. Борисов пък подчерта: „Моята сексуална ориентация е нормална".

В същото време от Военно-апелативната прокуратура съобщиха за три досъдебни производства срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, които ще бъдат възобновени. До такова решение се е стигнало след извършени от прокурорите проверки. Предмет на разследванията са сключени неизгодни договори с различни български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на Българската армия, в резултат на което са настъпили значителни щети за Министерство на отбраната в общ размер на близо 1 143 000 щатски долара. В периода 1999-2000 г. Цонев е заемал длъжностите управител на „Снабдяване и търговия" - ЕООД при Министерство на отбраната и Директор на Дирекция „Управление на доставките" към ведомството.

Прокуратурата се заема със сделки на предишни военни министри
netinfo