Прокуратурата не може да наказва прокурори за оправдателни присъди
Прокуратурата не може да наказва прокурори за оправдателни присъди / netinfo
Прокуратурата и нейните ръководители нямат право да налагат наказания, на който и да е прокурор, обясни заместник-главният прокурор Валери Първанов по повод предложението прокурори да бъдат наказвани за оправдателни присъди. По думите му в това отношение не се задава „лов на вещици”. В предаването „Денят” на Дарик радио Валери Първанов посочи, че през тази година се забелязва ръст на оправдателните присъди.

„Няма право никой, освен Висшият съдебен съвет да налага наказания като тези –дисциплинарни наказания, съответно подлежат и на съдебен контрол пред Върховния административен съд. Тоест не се задава някакъв лов на вещици, а напротив – ръководството на прокуратурата желае да отговори на обществените очаквания и на очакванията от партийното ръководството на съответните парламентарни групи, изказани в НС при приемане и обсъждане на доклада”, коментира той.

„Считам, че част от тези оправдателни присъди са постановени поради това, че колегите, които са образували производства и са повдигнали обвинения пред съд не са преценили достатъчно добре събрания доказателствен материал или пък не са подвели този доказателствен материал към съответния текст от закона, което да позволи съдът да постанови една осъдителна присъда. Тоест, касае се за професионални грешки или за немарливост”, допълни Първанов.