/ МВР
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с провеждането на 27 октомври 2024 г. на предсрочните избори за 51-во Народно събрание.

Целта на звеното е да се гарантират в максимална степен политическите права на гражданите и да се осигурява бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с провеждането на изборите.

Междуведомственото звено се ръководи от заместник главния прокурор Елена Каракашева. В него участват прокурори от Върховна прокуратура и представители на ръководствата на МВР и ДАНС.

Националното звено ще координира дейността на прокуратурата, МВР и ДАНС от деня на откриване на предизборната кампания и в самия изборен ден с цел ефективното взаимодействие между институциите. То ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия (ЦИК) на окончателните резултати от изборите. Ще бъде обменяна информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната, ще се извършва анализ и обобщение на получените данни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Прокуратура на Република България