Проф. Мира Кожухарова: Имунизационният обхват в България е добър
Проф. Мира Кожухарова: Имунизационният обхват в България е добър / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Мира Кожухарова: Имунизационният обхват в България е добър
63569
Проф. Мира Кожухарова: Имунизационният обхват в България е добър
  • Проф. Мира Кожухарова: Имунизационният обхват в България е добър

Имунизационният обхват в България е добър, като задължителните ваксини покриват при повечето заболявания около 90-95 процента от населението, което подлежи на имунизация. Това обяви в интервю за Дарик проф. Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология.

„При всички сътресения на нашата система на здравеопазване до момента имунизационната система претърпя най-малко сътресения. Тя продължава да работи. По принцип имунизационният обхват в България е добър. При повечето заболявания той е примерно към 90-95%, при някои от ваксините е малко по-нисък, но във всички случаи не е 100% и във всички случаи това не е абсолютната истина. Примерно деца, които нямат общопрактикуващ лекар, те по някакъв начин не се включват в системата, но е малък броят на неимунизираните", добави проф. Кожухарова.

По думите й глобите са изключения, особено глобите по отношение на родители, които не са имунизирали децата си: „Моето мнение е, че бих глобявала колеги, които съвсем непредпазливо пишат, че са имунизирани всички деца, а пък то не е така".

Според проф. Мира Кожухарова няма проблем с ромското население: „При тях има проблем, в смисъл, че трябва нещата да се обясняват. От няколко години работим с т.нар. здравни медиатори - млади хора от ромски произход, добре образовани. Те изключително много ни съдействат, за да спечелим по-лесно доверието на хората, макар че те по принцип не са недоверчиви хора. Ако трябва да избирам кого да убеждавам да имунизира детето си, майка, която нонстоп чете в интернет или една майка от ромски произход, която има 5 деца, честно ви казвам, отивам директно в махалата и ще имам успех".

Националният консултант по епидемиология добави още, че благодарение на ваксините, младите майки не знаят за доста болести. „Като се разболееш от детски паралич, първи шанс - парализа, най-лошият, умираш. Следващият, който не е толкова лош, но не е и блестящ - за цял живот оставаш сакат, срещу което стои една инжекция срещу детски паралич", подчерта проф. Мира Кожухарова.

Епидемиологът се надява прехвърлянето на средствата за ваксини от здравното министерство към НЗОК да не създаде проблеми при купуването на препаратите за имунизация. По думите й има известно противоречие с тази промяна, тъй като до момента на реимунизация са подлежали всички българи, а в случая здравната каса няма право да харчи пари за тази част от възрастното население, които не са здравноосигурени.