Проф. Миланов: Здравно неосигурените са не повече от 400 000 души
Проф. Миланов: Здравно неосигурените са не повече от 400 000 души / Нова тв

Не повече от 350 000 до 400 000 души работят, но не плащат осигуровки, заяви  проф. Милан Миланов от „Пирогов" пред Нова телевизия. Останалите са здравно осигурени по закон за здравния пакет, допълни той.

Проф. Миланов и д-р Стойчо Кацаров коментираха новите идеи на Министерството на здравеопазването, а именно здравно неосигурените да нямат достъп до здравеопазване, ако не желаят да си платят.

„Последните данни, които обяви НАП, са, че неосигурените са 2,1 милиона души. Тази цифра е заблуждаваща", заяви д-р Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Според него в тази обявена цифра са включени и българи, които не са в страната.

„Четири милиона се осигуряват от държавния бюджет, 2 .1-2.2 милиона плащат здравни вноски. Остават около 1 милион души. От този 1 милион, според мен, повечето са в чужбина. Те обаче не знаят, че ако подадат данъчна декларация и заявят, че са в чужбина, няма да се водят като неосигурени", обясни д-р Кацаров.

„Здравната вноска предлагам да бъде намалена. Докато беше 6% здравната каса всяка година имаше излишък. Откакто стана 8% здравната каса все е с дефицит", заяви д-р Кацаров.

Източник: Novanews.bg