Хората не спазват мерките, тези мерки, които са, бих казал, не толкова затормозяващи – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти, констатира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в NOVA за отношението на някои български граждани към предпазните мерки срещу коронавируса.

„Считам, че всеки трябва да носи отговорност за себе си и за хората около него. Всеки български гражданин, който не иска да носи маска, това е прищявка, това не е отговорно поведение“, добави той, като категорично заяви, че няма да се затварят градове заради коронавируса както през пролетта.

Проф. Ангелов припомни, че „демокрацията изисква да спазваме правата на всички хора, а с неносенето на маски демонстративно, бих казал, ние застрашаваме всеки човек, възрастните хора и медиците“.

По неговата преценка повишеният брой на положителните проби за коронавирус не се дължи на тестването на учениците. „Просто не се носят маските“, отбеляза той.

За изказване на колеги, че Оперативният щаб трябвало да се разпусне, проф Ангелов отбеляза, че му е трудно да коментира такива думи, "когато гилдията е разделена".

"Аз виждам с очите си болните пациентите, болните лекари, близки мои лекари, загубили битката с коронавируса в началото. Една война се печели с единство и единоначалие", изтъкна здравният министър, който изрично уточни, че проф. Мутафчийски продължава да е начело на Оперативния щаб. "Аз обичам консенсус - да сядаме на една маса, да спорим, да се бием с научни факти, както казваме ние, за да стигнем до едно решение.

Всеки си носи кръста, в един такъв момент тази инфекция, тази епидемия изкара на повърхността най-добрите и най-лошите качества на хората. И сега всеки показва това, което дълбоко е крил в себе си", констатира проф. Костадин Ангелов.

За пострадалите в катастрофата край Лесово проф. Ангелов информира: „Двете жени в „Пирогов“ са в стабилно състояние, следват допълнително изследване и подготовката им за оперативно лечение.

Останалите жертви на катастрофата в Ямбол в болницата са също в стабилно състояние, без опасност за живота им, подготвят ги за оперативно лечение. Така че сме спокойни за състоянието им“, добави проф. Ангелов.