Здравният министър проф. Ангелов и шефът на неврохирургията на Пирогов д-р Николай Габровски
Здравният министър проф. Ангелов и шефът на неврохирургията на Пирогов д-р Николай Габровски / БГНЕС
Полетът с военния самолет „Спартан“ е преминал успешно и пострадалите две жени при катастрофата край Лесово за настанени за лечение в „Пирогов“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг тази вечер пред „Пирогов“ заедно с началника на Клиниката по неврохирургия на "Пирогов" д-р Николай Габровски 

По думите му състоянието им е тежко, а травмите са животозастрашаващи. Той заяви, че е рано да се правят прогнози, в момента се прави всичко необходимо, за да бъдат спасени. 46-годишната пациентка, която е била интубирана в Ямбол, е преминала през скенер на цялото тяло.
 
 

Брифинг на здравния министър относно състоянието на пострадалите в катастрофата при Лесово. Повече четете ТУК https://bit.ly/33P3kGB

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 9 октомври 2020 г.


"Установени са травми в областта на гърдите и корема, контузия в областта на мозъка, счупване на таза и бедрото. Има и лицева травма – счупване на лицевия череп. Другата жена е на 51 г. Тя е с фрактури на таза, бедрото и ръката. При инцидента тя е получила мозъчно сътресение. Те ще бъдат настанени в реанимацията на болницата", обясни още здравният министър.

По думите му при подобни травми винаги има опасност за живота. „За пострадалите ще се направи най-доброто в България”, категоричен беше проф. Ангелов.

Той уточни, че в ямболската болница остават девет души, които е посетил лично. „Капацитетът на лечебното заведение позволява колегите да се справят със ситуацията. В Ямбол няма хора с пряка опасност за живота. Двама от пациентите са в реанимация под активно наблюдение”, каза още здравният министър. 

Ангелов уточни, че състоянието на най-младия пациент - 18-годишно момиче, пострадало при катастрофата, е стабилно, но остава под активно наблюдение.