Присъствието на Ботев в учебниците не се подлага под съмнение, обявиха от КЗД
Присъствието на Ботев в учебниците не се подлага под съмнение, обявиха от КЗД / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците не се подлага под съмнение нито в решението на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, нито в изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование". Това се посочва в съобщение на комисията във връзка с некоректна информация и тиражирани слухове относно изследването.

То е възложено през 2011 г. от КЗД и е реализирано от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект "Равенството - Път към прогрес", уточняват от КЗД.

На базата на изследването деветчленният състав от предишния мандат на Комисията за защита от дискриминация се е произнесъл с решение, в което дава няколко препоръки на министъра на образованието, младежта и науката. Сред тях е да синхронизира нормативната уредба на МОМН, регламентираща образователните програми и планове в съдържанието на учебниците и учебните помагала, с нормите на закона чрез въвеждане на антидискриминационни критерии.

Друга препоръка е да извърши актуализиране на действащата нормативна уредба на МОМН за оценка и одобряване на учебниците и учебните помагала чрез въвеждане на формални и съдържателни критерии и изисквания, по отношение на съдържанието и графичния дизайн, с цел осигуряване и регламентиране на недискриминация и равенство.

Комисията дава заръка още в състава на комисиите, оценяващи и одобряващи учебниците и учебните помагала, да бъдат включени експерти по защита от дискриминация.

Да се създаде и въведе в дейността на МОМН институционален механизъм за регулиране изпълнението на специфичните изисквания на разпоредбите на чл. 35 от Закона за защита от дискриминация, който да координира въпросите по защита от дискриминация, осигуряване на превантивни дейности в сферата на образованието и предотвратяване на дискриминационните практики, препоръчва още комисията.