Прилепите в Деветашката пещера сън не ги лови след снимките на „Непобедимите”
Прилепите в Деветашката пещера сън не ги лови след снимките на „Непобедимите” / снимка: Impact Press Group, архив
Прилепите в Деветашката пещера сън не ги лови след снимките на „Непобедимите”
48018
Прилепите в Деветашката пещера сън не ги лови след снимките на „Непобедимите”
  • Прилепите в Деветашката пещера сън не ги лови след снимките на „Непобедимите”

За необичайно явление в Деветашката пещера, алармираха еколози. Прилепите там продължавали да са будни във време, в което трябва да спят зимен сън, съобщиха пред Дарик от Центъра за защитата им към Природонаучния музей.

Еколозите все още броят мъртвите прилепи, намерени в пещерата. Твърдят, че най-вероятно причина за случилото се със защитените видове е шумът от снимките на холивудската продукция „Непобедимите 2”, които вече приключиха.

От медийния екип на Ню Бояна са категорични, че са спазили всички изисквания. Оттам припомниха, че са имали  разрешение от екоминистерството за снимките в пещерата.

От ведомството пък разказаха, че съвсем не е ясно дали тъкмо заснетите сцени от филма са повод за проблемите със съня на прилепите в пещерата. По думите им проблемът можело да бъде и топлото време.

Прилепите са световно защитени, а Деветашката пещера е част от мрежата „Натура 2000”. Пещерата е едно от трите най-значими подземни местообитания на прилепи в Европа. Според еколози има голяма опасност цялата колония сериозно да пострада, поради „шумовото и светлинно замърсяване”. „Преди години при минимално обезпокояване, по време на зимен сън, хиляди прилепи се удавили в реката”, припомнят те.

Чуйте повече в прикачения звуков файл