Президентът за изказването на Вартоломей за реликвите: Не беше мястото и начинът
Президентът за изказването на Вартоломей за реликвите: Не беше мястото и начинът / снимка: БГНЕС, архив

Народното събрание не знае дали е спазена процедурата по връчване на орден "Стара планина" на Вселенския патриарх Вартоломей, стана ясно по време на парламентарното заседание в сряда.

Лидерът на левицата Михаил Миков поиска указът за награждаването да не бъде обнародван в Държавен вестник преди да се изясни дали е изпълнена цялата процедура за връчване на ордена, а председателят на Народното събрание Цецка Цачева се ангажира да направи проверка.

Малко по-късно президентът Росен Плевнелиев коментира, че предложението за награждаване на Вартоломей идва от външно министерство и БАН.

Б. Димитров: Ще върна реликвите на Вартоломей, като ни върнат Западна Тракия

До момента никъде не е публикуван указът за награждаване на Вселенския патриарх Вартоломей с орден "Стара планина" каза Михаил Миков.

„Няма информация на страницата на президента, не е оповестено и от Министерския съвет на кое заседание е взето решение за награждаване на Вселенския патриарх с този орден. Моля Ви в качеството Ви на председател на Народното събрание да не публикувате указа до установяване на това дали е изпълнен целият фактически състав по присвояване на орден „Стара планина" в този случай", обърна се Миков към Цачева.

Цачева прави проверка за ордена на патриарх Вартоломей

Парламентарният шеф се ангажира да направи проверка по случая, но уточни, че няма как да спре обнародването на указа, ако той постъпи от президентството. „Присъединявам се към желанието ви да узнаем дали е изпълнена процедурата и по какъв начин това е сторено. Ще направя всичко възможно да имат информация народните представители", обеща Цачева.

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че Вартоломей е награден с орден "Стара планина" по предложение на Министерството на външните работи със съдействието на Българската академия на науките.

Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция

Плевнелиев коментира и претенциите на Вселенския патриарх към църковни ценности, съхранявани у нас. „Повече от ясно е, че не беше мястото, не беше и начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държава претенция. Тези въпроси се решават по пътищата на дипломацията и в рамките на двустранните отношения между България и Гърция. Ние няма как да очакваме какво той ще каже и какво ще изрази като претенция в неговата реч. Определено бяхме изненадани", каза той.

Президентът допълни, че между България и Гърция е имало идеи част от въпросните църковни ценности да бъдат разменени за костите на цар Самуил, които се съхраняват в Солун.