Президентът издаде указ за обнародване на Закона за съдебната власт
Президентът издаде указ за обнародване на Закона за съдебната власт / netinfo

Президентът Георги Първанов издаде указ за обнародване на Закона за съдебната власт. Приемането на нов Закон за съдебната власт е пряка последица от последните изменения в конституцията. Държавният глава е обезпокоен от лошите условия на работа в прокуратурата и съдилищата. Особено тежък е проблемът с липсата на подходящи сгради за административните съдилища и незаинтересоваността на държавата да се решат тези неотложни проблеми. Това пряко застрашава състоянието на административното правосъдие. Държавата е длъжник на съдебната система в това отношение.

Държавният глава смята, че с новия закон се продължават стремежът и решимостта на обществото и на институциите за утвърждаването на Република България като правова държава.

Президентът изразява надежда, че създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет и конкретни правила за работата на инспекторат към него ще допринесат за подобряването на дейността на всички звена на съдебната власт и за нейната прозрачност.

Според президента основна задача на българското право и на българските юристи е да изведат българската правна система и правораздаване на нивото на европейската правна система и европейските правни ценности. В България има юристи, които успешно съчетават богатия опит на нашата правна наука, традиция и практика с достиженията на най-добрите световни и европейски образци, които са способни да проведат и да гарантират успешна съдебна реформа.