Президентът и омбудсманът обсъдиха политическата ситуация в страната
Президентът и омбудсманът обсъдиха политическата ситуация в страната / http://president.bg

Актуалната политическа ситуация в страната и възможностите за преодоляване на кризата обсъдиха на среща президентът Росен Плевнелиев и националният омбудсман Константин Пенчев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са споделили позицията, че трябва да се намери възможност за диалог и да се определят няколко приоритетни за нацията теми, по които е необходимо да бъде постигнато политическо съгласие.

Президентът и омбудсманът са се обединили около разбирането, че протестите в страната имат общ корен и това е дефицитът на справедливост. Съществува реална опасност, ако на исканията на гражданите не бъде отговорено по никакъв начин, страната да бъде изправена пред още по-тежка протестна вълна още от началото на есента, е било подчертано по време на разговора.

Омбудсманът е подкрепил идеята на държавния глава да бъдат организирани три дебата по въпросите на пазарната икономика, медийната среда и системата на правораздаване, като е приел поканата на президента да участва в дискусиите.