Преведоха парите на половината пострадали при наводнението в Цар Калоян
Преведоха парите на половината пострадали при наводнението в Цар Калоян / снимка: БГНЕС

Започна раздаването на парите от дарителската сметка за пострадалите от наводнението в Цар Калоян, съобщи изпълняващият длъжността кмет на общината Гюнай Язъджъ. 99 000 лева днес са преведени по 32 банкови сметки. Очаква се на 1 ноември и социалните служби да започнат раздаването на държавните помощи за пострадалите.

32-ма жители на град Цар Калоян получиха първите помощи за ремонт на пострадалите от наводнението през лятото къщи. Това съобщиха от местната общинска управа. По 5000 лв., за да платят на майстори да им построят нови къщи на мястото на старите, са преведени на 11 от 41 собственици на напълно срутени къщи. 2000 лв. е помощта за собствениците на 39 полуразрушени домове, днес 21 от тях получиха подпомагането.

Парите са от дарителската сметка, в която се събират помощи за пострадалите от наводнението жители на община Цар Калоян.

Събрани са над половин милион лева по решение на Общинския съвет и Обществения комитет за разпределение на средствата днес за пръв път бяха раздадени част от парите. И останалите пострадали ще получат предвидените за тях средства, когато представят необходимите документи в общината, Гюнай Язъджъ.

Очаква се на 1 ноември жителите на Цар Калоян да получат и подпомагането от държавата, съобщи директорът на Регионалната дирекция “Социално подпомагане”-Разград Периха Акифова. 899 са пострадалите семейства от Цар Калоян според списъците на социалните служби, право на подпомагане имат и 46 фамилии от съседното село Езерче. На всички тях ще бъдат преведени общо 655 752 лв.