Премии за пловдивските учители от икономиите в образованието
Премии за пловдивските учители от икономиите в образованието / netinfo

Реализираните икономии в образованието да бъдат изплатени на учителите в края на годината във вид на награди, обсъдиха днес на тристранна среща кметът Славчо Атанасов, ресорният му заместник Георги Шопов и синдикатите. В срещата между синдикати, работодатели и общинска администрация участваха лидерите на КТ „Подкрепа”, КНСБ, Синдиката на българските учители и Независимият учителски синдикат, както и ръководството на Съюза на работодателите в сферата на образованието.

Те подписаха допълнителното споразумение между учителските синдикати и новата местна власт, което бе обсъждано още по време на стачката и подготвено дни преди изборите. По данни на синдикатите средствата, раздадени на учителите като награди за миналата година, са били средно по 30 лв. на човек.

Сега се очаква те да бъдат в размер на около една средна работна заплата, заради учителската стачка, която продължи 40 календарни дни. Едва в началото на декември ще знаем за какви точно суми става дума, коментира Георги Янев. Той поясни, че заради делегираните бюджети директорите на всяко от 54-те общински училища ще определят какви икономии са реализирани и ще разпределят средствата на персонала.

Шефът на дирекция „Образование” бе категоричен, че не е възможно да се прехвърлят суми от едно училище в друго. Той подчерта, че общинската образователна дирекция ще разпредели допълнителните награди за детските градини, които от следващата година също ще са на делегирани бюджети. Синдикатите изказаха задоволство от постигнатото споразумение.

Лидерът на синдикат „Образование” при КТ „Подкрепа” изрази опасение от слуховете, че Министерствата на финансите и образованието са наредили на някои общини увеличението на заплатите от 1 ноември да бъде от икономиите.

Други новини от Пловдив