Прекратяват мандата на посланика ни в Бразилия заради скандала „Боевски
Прекратяват мандата на посланика ни в Бразилия заради скандала „Боевски / снимка: БГНЕС, архив

Мандатът на българския посланик в Бразилия Чавдар Николов ще бъде прекратен предсрочно, тъй като не е информирал своевременно институциите у нас за завръщането в България на щангиста Гълъбин Боевски, осъден в Бразилия за трафик на 9 кг кокаин.

Това е дисциплинарното наказание, което е наложил министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след като се е запознал с протоколите от заседанията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по образуваното дисциплинарно дело.

Действията на посланик Чавдар Николов по процедурата по експулсиране на Гълъбин Боевски представлявали нарушение по чл. 89, ал. 2, т. 1 от Закона за държавния служител - неизпълнение на служебни задължения. С действията си Николов е уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба.

Преките резултати от извършеното нарушение се състоят в липса на предварителна информация в Министерството на външните работи относно факта, времето и основанието за завръщането на Гълъбин Боевски в България, както и в липсата на съответната информация за други държавни органи и институции, които имат пряко отношение към случая "Боевски" по силата на своите функции - Прокуратурата на Република България и Министерството на правосъдието.

Поведението на Чавдар Николов е довело до намаляване на общественото доверие в Министерството на външните работи, сред чиито основни функции е да защитава правата и интересите на българската държава и на българските граждани и юридически лица в чужбина.

Министър Вигенин ще инициира приемането на решение на Министерския съвет за предложение до президента Росен Плевнелиев за издаване на указ за освобождаване на Чавдар Николов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия.

Гълъбин Боевски се завърна в България неочаквано на 23 октомври. Завръщането му предизвика смут сред родните институции. Оказа се, че националният шампион по вдигане на тежести е бил освободен от затвора, където излежаваше 9-годишна присъда за наркотрафик, още преди шест месеца. Нито прокуратурата, нито правосъдното ни министерство обаче са били информирани за развоя на случая.

Министерството на вътрешните работи пък разбрало за освобождаването на спортиста когато той вече е бил в самолета на път за вкъщи.

Междувременно стана ясно, че още на 13 март 2013 г. в бразилския "Официален дневник на съюза" (Държавен вестник) е публикувано решение за експулсиране на Гълъбин Боевски от територията на Бразилия.

В края на октомври 2011 г. олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 кг кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара. Гълъбин Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 г. второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на спортиста.