Министерството на туризма предупреждава българите, на които предстои да пътуват за или да се приберат от Гърция и Италия, да се информират своевременно за потенциални кризисни ситуации. Това се посочва в позиция на министерството относно отменените организирани полети на български туристи до Италия.

Гърция отмени извънредното положение заради пожарите на остров Родос

Министерството е информирано от представители на Управителния съвет на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" с писмо за проблеми, свързани с отменени полети на български туристи до Италия.

В него е обяснено, че от 15.07.2023 г. туроператорите имат сериозен проблем, защото част от полетите на известна нискотарифна авиокомпания са анулирани в последния момент. В писмото се посочва още, че туроператорите в България имат добро сътрудничество с авиокомпанията и заради многото дестинации и добрите цени базират част от програмите си на полети извършвани от нея. По сигнали на два от туроператорите в последните три седмици закъсненията и анулациите на полети са били по-скоро правило, а не изключение.

Ситуацията, при която десетки български туристи са останали без алтернатива да се приберат от своята почивка в Катания, поради отказ да се изпълни полет от страна на авиокомпанията авиопревозвача, е изключително неприятна. Тя е породена от форсмажорната ситуация на летищата в цяла Сицилия и трудностите, възникнали поради пожарите там, което е и причината гражданските полети да се обслужват с ограничен капацитет, съобразно получените слотове от отдел "Гражданска авиация" на мястото на дестинацията.

Горските пожари в Сицилия взеха три жертви

Министерството на туризма изпрати официално писмо до заместник-министъра на транспорта, отговарящ за въздушния транспорт. В него е поставено настоятелно искане за съдействие за организиране на среща с ръководен представител на авиокомпанията, защото проблемът не е инцидентен случай.

Италианският остров Сицилия е засегнат от опустошителни горски пожари, при които загинаха най-малко трима души.

В Гърция през последните дни са избухнали 667 пожара, по 60 на ден, причинени от хора - умишлено или поради небрежност.