Предприсъединителните програми са „обучителни”, според Етем
Предприсъединителните програми са „обучителни”, според Етем / снимка: Sofia Photo Agency

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем определи предприсъединителните фондове като „обучителни". По думите й от няколко месеца правителството прави всичко възможно те да не бъдат спрени, а да достигнат до бенефициентите във всяко кътче на страната. Това заяви Етем по повод спрените вчера от ЕК 220 млн.евро за България по програма ФАР.

Според Емел Етем тези средства са ни били отпуснати, за да можем да се научим на европейски стандарти и да боравим с правилата на Европа за усвояване на общите европейски пари. „това да бъде не само за властите – местни и централни, но и за бенефициентите, които в голяма степен са частни фирми”, каза Егем

По думите й, причината за това да има нередности и неточности в усвояването на средствата са в невъзможността на България да се справи с такава сложна технология. „Предприсъединителната програма ФАР, за която говорим, действа доста отдавна и тези проекти са едни от първите. Логично е да не сме се справили с тях”.

По повод готовността на страната за евентуални бъдещи заметресения, Етем заяви: „Не сме подготвени, защото първо, ние не знаем как да действаме; второ, рисковете, които има едно земетресение – събаряна на сгради и съответно контролът, който трябва да осъществява при строителството”.

Емел призова ДНСК да осъществява ежедневен контрол над строителните обекти.