Предложение: Децата да изкарват книжки за велосипед
Предложение: Децата да изкарват книжки за велосипед / ThinkStock/Getty Images
Предложение: Децата да изкарват книжки за колело
87652
Предложение: Децата да изкарват книжки за колело
Предложение: Децата да изкарват книжки за колело
  • Предложение: Децата да изкарват книжки за колело
  • Предложение: Децата да изкарват книжки за колело

Децата да изкарват сертификати по подобие на шофьорските книжки за управление на велосипед и мотопед. Такова предложение са отправили от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението на последното си заседание в МВР миналата седмица.

Подобна практика има във френските начални и средни училища и има за цел създаването на ефективно образование по пътна безопасност в ранна детска възраст. Според експерти от комисията промяната трябва да залегне в Закона за образованието и науката и да бъде част от подготовката на децата до 7-и клас.

Според практиката във френските училища, по чийто модел, българските експерти по пътна безопасност предлагат новата промяна, уроците по адекватно и отговорно поведение на пътя започват още в началния етап на училищно обучение.

Препоръки за пътна безопасност на децата през лятната ваканция

Краят на първата фаза от обучителния процес завършва с издаването на сертификат за първоначално пътно обучение. В среднообразователното училище децата получават два училищни сертификата по пътна безопасност за първо и второ ниво.

От Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението обясниха за Дарик, че идеята е родни експерти да се запознаят в детайли с опита на френските си колеги и първите уроци за движение по пътищата да залегнат в програмата между трети и седми клас, където да се акцентира на поведението им като пешеходци и велосипедисти.

Идеята е в началото на прогимназията тийнейджърите да получават сертификат, без който няма да могат да се записват на курсове за водачи на МПС.

Образователни експерти, обаче, коментираха за Дарик, че е невъзможно предложението да залегне в новия закон, тъй като в училищната програма няма къде да се вмести такава дисциплина.

Крайно време е да се обърне внимание на този проблем и децата да получават навременна подготовка за това как да бъдат адекватни участници в движението, катефорични са експерти по пътна безопасност.

Според официалния анализ на МВР на пътни произшествия за миналата година, в резултат на инциденти на пътя са загинали 29 деца и са били ранени 1088.