Предлагат с пари от бюджетния излишък да се финансира обучението на работещите
Предлагат с пари от бюджетния излишък да се финансира обучението на работещите / netinfo

Създаването на лични сметки за обучение и квалификация на работещите със средства от бюджетния излишък, предлагат от КНСБ. Със заделянето на близо 120 млн. лв. сметките ще бъдат захранени първоначално с по 50 лв. на човек, обясни вицепрезидентът на конфедерацията Пламен Димитров по време на семинар в гръцкия град Александруполис.

Идеята на КНСБ е да бъдат инвестирани средства в една система за обучение и квалификация на работещите у нас, която ще бъде контролирана от държавата, бизнеса и синдикатите и регламентирана със закон. Средствата ще се харчат целево каквато е практиката в европейските държави и там средната сума за обучение за една година е около 30 евро.

Синдикатите настояват в бюджет 2009 да бъдат заложени общо 50 милиона евро по програмата за закуската в училище като бъдат обхванати и учениците до осми клас, а дневната сума на човек да бъде увеличена на 1 лев.

Друго предложение е обвързване на минималното и максималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата и максималният осигурителен доход, което означава, че максималното обезщетение ще бъде 60% от максималния доход върху който се внасят осигуровките.

Минималният осигурителен доход за 2009 година да бъде 300 лева, а обезщетението за майчинство не по-малко от 35 лева, настояват синдикатите.