Асена Сербезова
Асена Сербезова / БГНЕС
Несъмнено не само медицинската грижа, но и помощта на психолога и на социалния работник е важно в лечението на пациента. Приоритет за Министерството на здравеопазването е майчинското и детско здравеопазване. В системата има проблеми от десетки години, които не намират своето дългосрочно и адекватно решение. Това заяви министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Инвестициите в майчиното и детското здравеопазване са инвестиции в нашето бъдеще, подчерта тя.

За тази година сме договорили ресурс в първичната медицинска помощ по отношение на детското и майчиното здравеопазване 79 млн. лева - с 38% повече спрямо миналата година. По думите ѝ приоритетът е ясен. В специализираната първична помощ увеличението е около 60%.

Сербезова: Увеличаването на броя на болниците е предпоставка за недостиг на кадри

За 2022 година заложените средства са 267 млн. лева, с 27% увеличение, като в момента се договаря увеличение и на клични пътеки, в тях ще са включени и педиатрични, неонтология, акушерство и гинекология, съобщи Сербезова.

"Отделно сме приготвили промяна в Наредба 8 и Наредба 9 - за профилактичните прегледи и диспанзеризацията и пакета от здравни дейности, който се гарантира от НЗОК. Допълваме пакета от профилактични дейности с допълнително медико-диагностични изследвания - целта е ранно откриване на заболявания. Предвиждат се изследвания и на деца между 7 и 18 години - става дума за профилактичните прегледи. До този момент в тях не са били предвидени медико-диагностични изследвания". Лошото хранене и липсата на достатъчно движение, по думите ѝ, са предпоставки за заболявания, задълбочени особено в последните две години покрай пандемията. 

Допълнително за бременните жени се предвижда допълнителни две ехографии - ехографско изследване за натална морфология, добавя се възможност и за изследване на Хепатит Ц .