Важни промени в цената на билета за градския транспорт предлагат в София, съобщи NOVA. Идеята е пътуването да се заплаща според времето, в което се ползва транспорт – половин или един час.

Предложенията на общинските съветници в момента се обсъждат. Ако бъдат приети, пътуването в рамките на 30 минути ще струва 1.60 лв. Ако е един час – 2.20 лв. Важно уточнение е, че в рамките на тези половин или един час пътниците ще имат право да се прекачват на различни превозни средства. От общината казват, че новите цени не означават поскъпване. Част от пътниците обаче не са съгласни.

Билетът за 30 минути предвижда ползването на повече от едно превозно средство, но само ако пътникът успее да се прекачи преди да изтече валидността му. За Лилия, която всеки ден пътува с автобус, а след това с трамвай, това е невъзможно. За нея цената на билетчето ще стане 2 лева и 20 стотинки. Ади е в същата ситуация, когато пътува в час пик и има задръствания. Илона Георгиева пък ще може да използва пълноценно билета, който общината нарича 30 плюс. „Аз лично до местата, до които пътувам, бих успяла, но реално погледнато това е просто, защото са наблизо”, обяснява тя.

Новите тарифи предвиждат промени и в цените на месечните карти. Очаква се намаление от 26 на 25 лева за пенсионери, а за студенти – от 21.50 на 20 лева. Увеличение обаче ще има за хората над 68 години, които са с увреждания – от 8 на 10 лева.

Новите цени все още се обсъждат и ще бъдат гласувани в Столичния общински съвет най-рано след месец. „Работната група я е приела с пълен консенсус, всички политически сили подкрепят тази тарифна политика”, увери зам.-председателят на Столичния общински съвет Прошко Прошков.

А заради финансовата криза, в която се намира градският транспорт, автобусите ще се движат по-рядко през лятото, а през юли и август няма да се движат автобусите 45, 122 и 294.
NOVA