Предлагат два пъти годишно психотест за служителите на МВР
Предлагат два пъти годишно психотест за служителите на МВР / БГНЕС
Предлагат два пъти годишно психо-тест за служителите на МВР
50462
Предлагат два пъти годишно психо-тест за служителите на МВР
  • Предлагат два пъти годишно психо-тест за служителите на МВР

Служителите на МВР да минават два пъти годишно на психотест. Тази промяна ще предложи председателят на временната комисия, която прави проверка на сигнали за полицейското насилие Красимир Ципов. На заседанието бяха изслушани служители на силовото министерство във връзка със случая в Скравена. В началото на годината две момчета обвиниха полицаи, че са използвали електрошокови палки и побой при разпит за изрисувани графити в ботевградското село. По време на заседанието стана ясно, че единият от полицаите - Пламен Николов, е предложен за уволнение, защото действително е ударил два шамара на разпитвания Петер Иванов. Ципов допълни, че ще се предложи и при постъпили сигнали за полицейско насилие, служители да бъдат премествани от едно на друго работно място.

Директорът на Областната дирекция на МВР в София Николай Николов обясни, че единият от полицаите, които са разпитвали момчетата във връзка с изрисуваните графити в Скравена - Пламен Николов, не е издържал полиграфското изследване. Така е станало ясно, че по време на разпита действително е ударил два шамара на Петер Иванов. По тази причина той е предложен за уволнение и срещу него е заведено досъдебно производство.

Началникът на районното управление в Ботевград Христо Христов обясни, че Пламен Николов е в системата от шест години: „Като цяло работата му е добра, не е имало сигнали за превишаване на права и подавани жалби срещу служителя, не е наказван".

Христов допълни, че е убеден, че двете разпитвани момчета - Петер Иванов и Здравко Гайдраски, са изрисували свастики и графити върху сгради в Скравена: „При проведени неофициални разговори дори близките знаят, че те са извършителите на деянието. Самият баща го е споделил".

Директорът на Института по психология Неделчо Стойчев допълни, че Николов е отрекъл да е използвал електрошок при разпита на двете момчета. По думите му още при първия разпит Здравко е признал, че заедно с Петер са изрисували графити и свастики: „Било е въпрос може би и на полицейски хъс да се наказа самият Петер да разкаже, тъй като престъплението е от такава специфика, че не знам дали ще могат да се намерят годни доказателства и улики, освен разказите на очевидци и свидетели".

Стойчев допълни, че не могат да се правят изводи, че има системно полицейско насилие при положение, че през миналата година има 70 случая, при които граждани са посегнали на служители на МВР.