Предлагат длъжниците в КТБ да се проверяват за принадлежност към ДС
Предлагат длъжниците в КТБ да се проверяват за принадлежност към ДС / БГНЕС, архив

Хората, които са взимали необезпечени кредити от КТБ, както и тези, които са правили цесии и прихващания, да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ.

Идеята им ще бъде обсъдена пред второто четене на промените в Закона за досиетата. Мартин Димитров припомни, че проверка за принадлежност към ДС на кредитните милионери беше правена през 90-те години на миналия век.

"Задавате си въпроса защо БСП толкова неистово иска закриване на Комисията за досиетата. Една от причините е, че те разбраха, че ние ще настояваме новите кредитни милионери да бъдат проверени за принадлежност към Държавна сигурност. По тази причина те вече не искат да има комисия, за да няма проверки. Защото има ли комисия, ще се направи същата проверка, която беше направена 90-те години за тогавашното източване на банки. Те не искат същата тази проверка да бъде направена сега, а ние ще инициираме", каза Мартин Димитров.

"Не просто сме внесли законопроект за изменение на закона за досиетата, но и на първо и второ четене ще поискаме лицата, които са получили необезпечени кредити да бъдат проверени за принадлежност към държавна сигурност. Ще поискаме отделно поради значимостта хората, които са правили цесии и прихващания, също да бъдат проверени за принадлежност към ДС. Искаме да видим кои хора ще излязат след тази проверка", допълни Мартин Димитров.