Предлагат да се забранят палатките и в планината, глоба 200 лв.
Предлагат да се забранят палатките и в планината, глоба 200 лв. / БГНЕС, архив

Промени в Закона за туризма забраняват палатката не само на плажа, а и в планината. Изобщо къмпингуването извън местата, предназначени специално за тази дейност, се забранява навсякъде у нас. Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България извън регламентираните места, подлежи на глоба от 200 лв.

Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на Николина Ангелкова на 29 февруари тази година. Промените са качени на сайта на Министерство на туризма. С тях се въвежда нов член 207а. Този член гласи, че който иска да кампингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги, се наказва с глоба 200 лв.

В закона има още две алинеи, които гласят, че когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.

Другата алинея пък ясно казва, че който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. „л", се наказва с глоба в размер на 3 000 лв. или имуществена санкция в размер на 5 000 лв.".

Екоактивисти на протест с палатки и кемпери (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в паралмента.

Наскоро депутатите приеха промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, според които дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие, е забранено. Това предизвика вълна от протести на хора, които обичат точно този начин на почивка.