България посрещна новата 2024 година по площадите на градове и села. Празнични концерти, баници с късмети и хора се извиха навсякъде. Имаше и не съвсем сполучливи опити за щадящо хората и животните празнуване. Хубавото време допринесе за настроението радостта на хората, посочва NOVA.

София

Точно в полунощ, под звуците на празничен концерт и под светлините на специално лазерно шоу, жителите и гостите на столицата се поздравиха с настъпването на новата 2024 година.

Пловдив

Стотици решиха да посрещнат Нова година в Пловдив на открито. За първи градът посрещна новата година с тиха заря. Изстрелването на илюминациите беше извършено едновременно от две места, а целта беше да се намали шумовото натоварване за хората и животните.

„Избрах да посрещна Новата година на площада, за да мога да усетя енергията на хората тук, а тя е заредена с много позитивизъм”, заяви Кристина Георгиева.

Бургас

Хиляди се събраха и в Бургас, за да посрещнат Нова година под звуците на любими парчета, изпълнени от фронтмена на групата No Mercy Мартин Ситрън. Звездата отброи последните минути на отминаващата година заедно с бургазлии, за които местната община бе подготвила и над 2000 парчета новогодишна баница с късмети и греяно вино.

Благоевград

В Благоевград стотици хора посрещнаха празника на открито. Още в първите минути на новата година на площад "Георги Измирлиев" в града се изви дълго хоро, превърнало се в традиция за благоевградчани.

Русе

В Русе стотици изпълниха площад „Свобода” и с надежда погледнаха към новата година. За празничния концерт на сцената се качиха Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“.

Велико Търново

С концерт, фойерверки, банички с късмети и вино за всички във Велико Търново беше посрещната новата 2024 година. Дара Екимова, Фолклорен ансамбъл „Искра“ и група D2 забавляваха жителите и гостите на старата столица. В първите секунди на новата 2024 година небето над Велико Търново беше озарено от празничните илюминации.

БГНЕС


Търговище

Стотици търговищенци посрещнаха Новата година с празник под звездите. На централния площад „Свобода“ програмата започна с рок изпълнения на Тома Здравков и неговата група. Минути преди полунощ кметът на общината Дарин Димитров  поздрави събралите се да изпратят старата година, която той определи като нелесна. 

„Предизвикателствата ни показаха колко сплотени можем да бъдем пред лицето на трудностите и че можем да ги преодоляваме с добронамереност и общи усилия. Година, в която заедно продължихме да градим съвременния облик на Търговище“, каза в словото си Димитров. Той посочи, че „предстои важна година, в която да направим още една крачка към подобряване на средата за живот в града и по селата. Управлението на Търговище е обща работа – на всички нас – неговите жители. През новата година да останем заедно в мислите и в делата си“, призова кметът. 

По традиция в полунощ пищно фойерверк шоу озари небето над града. Търговищенци се поздравиха с настъпилата 2024 година, а в първите минути на новата година започна фолклорна програма и се изви дълго празнично хора. За доброто настроение на всички се погрижиха Петя Панева, „Панева денс“ и съпровод.

Плевен

Стотици плевенчани избраха да посрещнат Новата 2024 година на централния площад "Възраждане", където се състоя голям празничен концерт. Акцент в него бяха изпълненията на рок група "Диана Експрес", които поздравиха жителите и гостите на града с най-големите си хитове.

Броени минути преди полунощ своите пожелания за здраве, щастие и успехи през новата година отправи кметът на община Плевен д-р Валентин Христов. 

В първите секунди на 2024 година небето над Плевен бе огряно от празнична заря, а присъстващите на площада се хванаха на традиционното Дунавско хоро. За всеки желаещ имаше безплатно червено вино, баница и късмети с благопожелания за 2024 година.

nova.bg, БТА