/ БГНЕС

С Лаура Кьовеши обсъдихме работните въпроси, които стоят за решаване. Изцяло разговорът, който проведохме беше съгласно компетенциите на Европейската прокуратура и Министерство на правосъдието. Това заяви министърът на.правосъдието Надежда Йорданова по повод срещата й с европейския главен прокурор

Обсъждат варианта всеки прокурор да сезира директно европейската прокуратура

"Говорихме за изменения в Наказателния кодекс, които да премахнат ограниченията пред ефективното разследване и наказване на престъпления свързани със средства от ЕС. Вече има конкретни предложения на масата", посочи Йорданова.

Тя разкри още, че с Кьовеши са обсъдили и промени в Закона за съдебната власт. "За да гарантираме по-ефективна и самостоятелна работа на европейските делегирани прокурори в България“, обясни правосъдният министър.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши оцени високо работата на МВР до момента

Междуведомствена работна група започва работа по проект на изменение на Наказателния кодекс, с цел улесняване преследването на измами с европейски средства, съобщиха по-късно от правосъдното министерство. По този въпрос ще продължи сътрудничеството с европейските делегирани прокурори и с Правната служба на Европейската прокуратура.

Анализират се предложения за разширяване кръга на лицата, изпращащи директно уведомления за образувано наказателно производство, което може да премине в юрисдикцията на Европейската прокуратура.

Министърът на правосъдието информира и за приемането в Народното събрание на измененията в законите за ратифициране на съответните конвенции на Съвета на Европа и на Европейския съюз. По този начин Европейската прокуратура е определена за компетентен орган при осъществяване на международната правна помощ с трети държави и с държави членки на Съюза, които не участват в засиленото сътрудничество.

В заключение европейският главен прокурор покани министъра на правосъдието да направи посещение в седалището на Европейската прокуратура в Люксембург.

Във втория ден от посещението си в България, европейският главен прокурор се срещна и с главния прокурор Иван Гешев и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

БГНЕС