Законопроект за отмяна на запрещението, който да бъде реализиран до края на годината или в началото на следващата, предложи министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той участва в дискусията „Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психичноздравни проблеми в България: предизвикателства и решения“, организирана от депутата Стела Николова. Основният фокус на форума е състоянието на психиатричната грижа, достъпът до социална подкрепа на хора с психичноздравни проблеми и ефективната защита на техните права.

Славов отбеляза, че има текст на законопроект за отмяна на запрещението и той е преминал през различни етапи. Имаме разбиране в министерството на правосъдието, че тази тема ще я поставим отново. Това е един огромен социален проблем и проблем за правата на човека, посочи Славов. 

Славов за Антикорупционния закон: Ние правим нещо различно – независим орган с разследващи функции

Ще имам готовност да стартираме със законопроекта, да видим до каква степен е актуален. Реалистично ми изглежда към края на годината или началото на следващата да го поставим в Народното събрание, каза Славов. Ще започнем да работим активно в тази посока, добави той. 

По отношение на процесуалното законодателство, Славов предложи да се помисли за формат на работна група, да се види дали има нужда от конкретни промени в законодателството, които да гарантират правата на хората с психиатрични проблеми. По думите му това може да се случи и в рамките на месец. 
 
Елена Николова/БТА