хеликоптер
хеликоптер / ThinkStock/Getty Images
Правителството ще вдъхне нов живот на стари военни хеликоптери, които не се използват, и ще ги насочи към системата на Бърза помощ и за борба с горските пожари. Това стана ясно в началото на днешното заседание на кабинета. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че предстои сформирането на работна група, която да направи разчети колко ще струва ремонтът на хеликоптерите.
 
Военни хеликоптери ще помагат в работата на Бърза помощ

Вместо да се купуват нови хеликоптери за Бърза помощ, както е поискал здравният министър Кирил Ананиев, правителството ще отпусне средства за ремонтиране на стари военни хеликоптери. Премиерът Борисов направи бърз разбор на машините и на обезпечаването им с човешки ресурс.
 
"Имаме хеликоптери, които могат да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които можем да ги преоборудване за горски пожари. Ще ги карат военните, хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем ще вършат работа за спасяване на човешки живот", обясни премиерът.

Борисов: Страх ме е да летя в лошо време, но летя, когато имам задачи
 
По думите на Борисов хеликоптерите са здрави, но са нужни средства за техническото им обслужване. За задвижването на процедурата с обслужването и насочването им към системите на

Бърза помощ и МВР ще работят екипи на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на здравеопазването. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че се разработва стандарт за спешната помощ с летателни машини.