/ Thinkstockphotos
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди спешни мерки във връзка с проблема с масовата популация на комари край река Дунав.

По време на днешното правителствено заседание премиерът поиска министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заедно с БАБХ да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане.

„Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат“, обърна се премиерът Борисов към министър Танева.

Министър-председателят специално обърна внимание, че е важно да бъдат предупредени пчеларите и животновъдите. „Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха”, добави Бойко Борисов и разпореди координация и с другите министерства, които биха имали отношение към проблема.

Започва самолетно пръскане срещу комари в крайдунавските общини

Малко по-късно министърът на земеделието храните горите Десислава Танева съобщи пред журналисти, че правителството ще отпусне два милиона лева за пръскането срещу комарите в крайдунавските общини.

Пръскането срещу насекомите ще е със самолети и ще започне до няколко дни. През 2015 година е имало подобно пръскане, което е дало добри резултати, посочи Танева.

Прави се всичко за бърза организация. До края на деня областните дирекции на БАБХ, предоставят информация за терените, които ще бъдат третирани с препарати, така че да се запазят пчелите в тези райони, допълни земеделският министър.
 
пресцентър, Министерски съвет