/ БГНЕС
Правителството ще гласува новия размер на линията на бедност у нас, който ще се прилага през 2019 г. Предвижда се този размер да бъде 348 лева, което е с 27 лева повече спрямо сегашната стойност.

Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство

Линията на бедност показва минимумът от средства на месец, които са нужни за покриване на жизнените потребности на хората от хранителни и нехранителни стоки и услуги. Изборът на размера от 348 лева за догодина е съобразен със съотношението между разходите за тези стоки и услуги, съответстващо на средното за 20% от най-бедните домакинства у нас.
 
Актуализирането на стойността на линията на бедност трябва да отговори на доходите и структурата на потребление на най-бедните български граждани. Предложеният нов размер за 2019 г. е с 8,4% по-висок от сегашните 321 лева и e най-близо до размера на линията на бедност по Евростат, който е 351 лв.
 
2,2 млн. българи живеят под линията на бедност

Според последното изследване на КНСБ за издръжката на живот у нас към първите три месеца, около 2 млн. българи живеят с доход под линията на бедност, но в сравнение с миналата година броят им е намалял с около 180 000 души. 

В дневния ред на кабинета са и решения за откриване на концесионни процедури за четири от плажовете по българското Черноморие. Те се намират в курортите Балчик, Бургас, Созопол и Поморие.