/ ОД на МВР-Хасково
Установен е и причинителят на пожара - земеделец, който е обработвал пасище с дискова брана, от която е била причинена искра
Вторият за този сезон голям пожар в Сакар планина - между харманлийските села Дрипчево, Оряхово и Изворово, е овладян. Това съобщиха от областната администрация в Хасково.

Цяла нощ са продължили усилията на 10-те екипа огнеборци и служители на Югоизточното държавно горско предприятие за ограничаване и потушаване на стихията. На помощ са били изпратени и водоноски от Харманли и Свиленград.

Огнищата са се разпространили на площ от около 5000 декара пресечен и труден за обработване терен. Засегнатият широколистен горски фонд е 650 декара, а не както по-рано бе съобщено - 3500 декара, уточниха от администрацията.

Отново в пламъци: Нов пожар се разгоря в Сакар планина

"Продължава гасенето на останали по-малки локални огнища", каза от мястото на пожара областният управител инж. Минко Ангелов. По неговите думи, като цяло обстановката вече е спокойна, а по първоначална оценка материалните щети относително не са големи, тъй като повечето площи са с нискостеблена лесонепригодна растителност.

"Установен е и причинителят на пожара - земеделец, който е обработвал пасище с дискова брана, от която е била причинена искра", допълни инж. Ангелов. Запалването е станало по непредпазливост, извършителят първоначално се е опитал сам да гаси. Той е бил разпитан по образуваното досъдебно производство и освободен.

Това е втори голям горски пожар в Сакар планина за последните 3 дни, след като огнища бяха разпространени на площ над 2000 декара в триъгълника между свиленградските села Планиново и Студена и тополовградското Устрем. Те обаче бяха потушени в четвъртък привечер.