Повдигнаха обвинение на висш военен за корупция
Повдигнаха обвинение на висш военен за корупция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Военноокръжна прокуратура-София привлече като обвиняем подполковник Владимир Мильовски - експерт в командване на сухопътните войски за корупционно престъпление - злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути.

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет "Доставка на десантни парашутни системи "Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип "Летящо крило", в която са участвали дружествата "Ломини" ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман".

В периода от 05.03.2013 г. до 26.01.2015 г. подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел "Специални сили" и "Началник на отдел "Специални сили" във военно формирование в София.

В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - син на собственика на "Ломини" ООД, умишлено не е посочил ясни и точни изисквания за параметрите по поръчката, събирал е информация от членовете на комисията за провеждане на процедура за обществена поръчка, за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоян Стоянов. Освен това, като експерт в състава на комисия на Инспектората на Министерство на отбраната изразил становище, че парашутите, предмет на договора от 27.06.2014 г. между Министерство на отбраната и Дружество по ЗЗД "Параплекс - Брюгеман", не съответстват на спесификацията по договора.

Посочените действия Мильовски извършил с цел дружеството "Ломини" ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка за доставка на десантни парашутни системи.