Повдигнаха обвинение на младежа, дал колата на шофьора убиец от Симеоновград
Повдигнаха обвинение на младежа, дал колата на шофьора убиец от Симеоновград / снимка: DarikNews.bg, Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково повдигна обвинение срещу 19-годишния Живко Желев, пътувал в колата с 23-годишния Даниел Георгиев, който предизвика тежката катастрофа в Симеоновград, при която загинаха шестима ученици. Младежът ще отговаря за това, че е предоставил кола на шофьор в нетрезво състояние, като с това е причинена смърт.

По-рано Живко беше транспортиран от Харманли в хасковския арест. Във фаталната вечер той преценил, че не може да шофира и дал ключовете за опела на Даниел. Даниел, който има книжка от 3 месеца, седнал зад волана с 1,3 промила алкохол в кръвта. Размяната на шофьорите предизвикала трагедията с шестимата младежи.

Живко Желев може да се окаже единственият участник в трагедията, срещу когото ще бъдат повдигнати обвинения, заради състоянието на шофьора Даниел Георгиев.

Даниел Георгиев е на механична вентилация и в кома, съобщи ръководителят на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив доц. д-р Чавдар Стефанов. 23-годишният младеж е с тежка контузия на мозъчните структури. Доц. д-р Стефанов потвърди, че не е настъпила съществена промяна в състоянието на пострадалия от приемането му до момента. Лекарите от КАРИТ са установили тежка черепно-мозъчна травма, която на този етап не подлежи на неврохиргична интервенция. За прецизното проследяване на състоянието на пациента в кома във вторник отново ще му бъде направена компютърна томография на главата. Тъй като той е и с тежка контузия на подбедрицата, във вторник или в сряда, в зависимост от състоянието му, ще му бъде направена планова травматична операция, уточни доц. Стефанов.

В изключително тягостна обстановка преминаха погребенията на четирима от загиналите младежи. Симеоновград си взе последно сбогом с Яница Бойчева, Гошо Георгиев, Евгени Грозев и Красимир Марков. Трифон Трифонов ще бъде погребан във Велико Търново. Мелин Зеид бе изпратена от близките си в неделя.

Симеоновград е в тридневен траур. Жителите на малкото градче готвят протест на 3 май срещу лошото състояние на пътната мрежа в града и околностите. "Имаме подкрепа не само от жители на нашата община, но и на съседни общини", съобщи председателят на инициативния комитет Антон Петров.

По думите на Петров отсечката е част от третокласна пътна мрежа и трябва да бъде ремонтирана от Агенция "Пътна инфраструктура". "Още през ноември миналата година изпратихме писмо до компетентните институции, подписано от 1617 души, в което настоявахме за ремонт на отсечката. Той трябваше да започне през март, а вече е краят на април", отбеляза Петров.

Пътната настилка в Симеоновград е в лошо състояние и това е предпоставка за катастрофи, смята началникът на полицейския участък в общината Цонка Малева. Тя коментира пред Българската телеграфна агенция мерките, които трябва да се предприемат, за да се ограничат пътните инциденти. Освен, че трябва да се ремонтира пътят, законодателно трябва да бъдат ограничени неопитните водачи да шофират поне до момента, в който свикнат да реагират в сложни ситуации, отбеляза Малева. Тя е на мнение, че и родителите трябва да носят повече отговорност за децата си, които карат кола, за да се предотвратят тежки пътни инциденти.

От полицейския участък в града настояха за законодателни мерки за ограничаване на неопитните водачи като Даниел Георгиев, до привикването им със сложните ситуации на пътя. Появиха се дори предложения на водачи до 25 години да бъде забранено да шофират без възрастен придружител до себе си.

Инцидентът от Симеоновград съживи спомена за подобна трагедия, станала в Хасково преди 27 години. Тогава шофьор на автобус помете седем първолачета, чакащи на спирка до училище. Всичките деца загинаха, а виновникът получи смъртна присъда. След това обаче беше помилван и след 20 години в затвора, беше е пуснат на свобода.

Шестима младежи загинаха в нощта срещу 24 април в Симеоновград, след като бяха блъснати от автомобил, управляван от 23-годишния Даниел Георгиев. Установено бе, че шофьорът е неопитен и се е качил в колата след употреба на алкохол.