Повдигнаха обвинение на кмета на Кърджали за Водно огледало
Повдигнаха обвинение на кмета на Кърджали за Водно огледало / снимка: Sofia Photo Agency
Кметът на Кърджали е привлечен като обвиняем за "Водно огледало"
27443
Кметът на Кърджали е привлечен като обвиняем за "Водно огледало"
  • Кметът на Кърджали е привлечен като обвиняем за "Водно огледало"

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Кърджали Хасан Азис за измама в големи размери. Той е опитал да заблуди бившите министри на финансите и на регионалното развитие и благоустройството, че имот от 16 декара струва десет пъти по-скъпо от реалната му цена. Това съобщи Върховната касационна прокуратура.

Прокуратурата повдигна обвинение на Хасан Азис Исмаил за това, че през периода от 23.01.2009 г. до 19.06.2009 г., като длъжностно лице - кмет на община Кърджали, с цел да набави за търговско дружество „Устра холдинг" АД - Кърджали имотна облага e направил опит да държи в заблуждение бившите министри на финансите Пламен Орешарски и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов за цената на имот от близо 16 декара.

Имотът се намира в землището на град Кърджали и попада в реализацията на обект „Укрепване бреговете на река Арда". Кметът Хасан Азис е поддържал, че цената на този имот е 8 940 960 лева, което е 10 пъти повече от действителната му цена от 846 200 лева. Така той е направил опит да причини вреда в големи размери - 8 094 760 лева. Прокуратурата е определила на Хасан Азис Исмаил най-леката мярка за неотклонение „подписка". 

Относно обвиненията срещу кърджалийския градоначалник по време на парламентарния контрол вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че според него обектът „Водното огледало" е нефункционален, а вложените до момента около 78 милиона лева в него са за изграждане на съоръжения само с атракционен ефект за града. При проверката е установено, че липсват аварийни съоръжения на подпорните стени.

Ето какво още каза вътрешният министър: 

Днес е привлечен като обвиняем кметът на община Кърджали инженер Хасан Азис Исмаил за извършено престъпление по член 210 от Наказателния кодекс. Установено е, че в рамките на процедурата по отчуждаването на имота от 24 дка същият е изискал с писма, изразени през януари и юни 2009 г., от Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството сумата от 8 840 960 лева. В същото време на интернет сайта на община Кърджали и в три вестника - два централни и един местен, е публикувана цена на имота в размер на 922 826 лева. За да не се предизвиква недоволство сред обществеността, за терени, които просто безумието е било огромно, което е направено. Действителната цена на имотите от експертизите, които са приключени към настоящия момент, е на стойност 846 200 лева. Кметът инженер Хасан Азис Исмаил е лицензиран оценител към агенцията за приватизация. Той се е опитал да заблуди за цената на имота и по този начин да се облагодетелства една фирма с 8 094 760 лева.

В кулоарите на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че при операция „Пиячите" вчера са били конфискувани в Кърджали 10 000 бутилки алкохол с фалшив бандерол, а в Смолян и Златоград - 12-13 000 бутилки. „Имаме едно наводняване на пазара и може би то е от самите производители, но това трябва да се докаже", коментира Цветанов. Министърът допълни, че е разпоредено на областните дирекции да се направят проверки във всички складове по места.