Повдигнаха нови обвинения срещу ген. Димитър Шивиков
Повдигнаха нови обвинения срещу ген. Димитър Шивиков / netinfo

Военноокръжна прокуратура в София повдигна нови обвинения за присвояване и за злоупотреба със служебно положение на бригаден генерал Димитър Шивиков.
В хода на разследването срещу Шивиков за ползване на труда на негови подчинени за ремонт на жилището му са събрани доказателства за още девет случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение в понеделник е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада- Карлово.

Събрани са и доказателства за длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу бригаден генерал Шивиков.

През 2010 г. ген Шивиков е бил национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан". На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. Имуществото не е било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Праз август 2010 година на летище Пловдив по  разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекти, 104 зимни якета, 135 спортни екипа с емблемата  ИСАФ и надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор" като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.  За това престъпление ген. Шивиков е обвинен от прокуратурата в понеделник.

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени - шивиков разпореждал на свои подчинени да помагат в организацията или да участват в тържества.

Миналото лято след молба от карловското ловно-рибарско дружество ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители да извършат с необходимата техника строително-ремонтни дейности в Ловен парк в Карлово. Били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него.

От март миналата година до юни тази година ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил басейн за отглеждане на пъстърва.  Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен от Ловно - рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон - танкодрум.

Разследванията по двете досъдебни производства продължава.