/ Българска Патриаршия
Патриарх Неофит прие посланика на Сърбия у нас Желко Йович. Това е първата среща на предстоятеля на БПЦ с новия посланик на западната ни съседка, съобщават от Българската патриаршия.

Посланик Йович е благодарил за оказаната възможност да посети патриарх Неофит, като е споделил, че идването му на служба в България е личен негов избор. "Няма по-близки народи от нашите. Имахме трудна история, но преди всичко друго сме братя, а нашето бъдеще е общо", е казал сръбският посланик.

Патриарх Неофит отбеляза своя имен ден със Света литургия и молебен

Той е обърнал внимание на патриарх Неофит за съвместните икономически и бизнес проекти, които се осъществяват между България и Сърбия, и как съседката ни се бори с демографската криза и имиграцията. Проблеми еднакви, както за Сърбия, така и за България.Патриарх Неофит е пожелал на посланик Йович да осъществи всичките си добри намерения, да има добър мандат и да подпомага сънародниците си, които живеят и се трудят в страна ни. По време на приема е бил повдигнат въпросът за служението и работата на Сръбската православна църква, както и за юбилеите, които сръбският патриарх Ириней ще отбележи през тази година.

Патриарх Неофит се срещна с посланиците от арабските държави у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Посланик Желко Йович е подарил на патриарх Неофит икона на св. св. Козма и Дамян с пожелание за добро здраве и дълго служение на Българската църква. В срещата са участвали също Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, както и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия.

В края на приема са били споделени надежди за бъдещи срещи, за съвместно сътрудничество и обща работа.