Посланик Уклеба: Целта на Русия е спирането на икономическия възход на Грузия
Посланик Уклеба: Целта на Русия е спирането на икономическия възход на Грузия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Истинската цел на Русия не е Южна Осетия, а спирането на икономическия възход на Грузия и стремежа и към членство в ЕС и НАТО. Това каза пред журналисти грузинският посланик в София Михеил Уклеба.

Според дипломата, Русия цели още и свалянето на демократично избрания президент на Грузия и правителството. По думите на грузинския посланик руснаците искат да отрежат алтернативния маршрут през Грузия към световните пазари и прилагат енергиен шантаж заради планираното преминаване на газопровода НАБУКО през грузинска територия.

Икономическите загуби са и за големите международни консорциуми, така че те ще потърсят скоро правата си, смята посланик Уклеба.

Вече цяла Грузия е окупирана от руските войски с изключение на Тбилиси, извършва се геноцид, каза грузинският дипломат. Той не скри, че надеждите му за скорошно прекратяване на конфликта са свързани с намесата на международната общност и успеха на плана „Саркози”. Ние смятаме, че България е наш приятел, съседи сме в Черно море и сме православни народи, заключи посланик Уклеба.