„Външната политика на САЩ ще се преформатира. Знам, че големите надежди едва ли не са да се върнем във времето преди Тръмп - няма да се случи.

Нито един президент не може да избяга от наследството на своя предшественик. Колкото и необичаен да беше Тръмп, той също остави наследство, което Байдън ще трябва да поеме”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ.

По думите й, Байдън няма да предприеме някакви резки движение от гледна точка на  милитаристичните авантюри. „Мисля, че той ще бъде един порядъчен, смислен и не особено въодушевяващ президент. Няма да има ораторските качества на Обама, например. Ще видим една премислена и спокойна политика”, смята  Поптодорова.

Посланикът на България в САЩ.направи коментар и относно визите и дали е възможно те да бъдат премахнати. „Истината е, че това няма да стане само защото е дошла нова администрация на Байдън. Решението се взима от Конгреса. Сега е моментът ЕС да вкара темата”, поясни тя.

По думите й, ще станем свидетели на по-ясно присъствие на САЩ на Балканите. Елена Поптодорова коментира и темата за „Северен поток”. „Белене” очевидно няма да стане. Трябва да се минимизират на щетите.

Най-страшното е, че Северна България, която беше причината да се построи различна тръба, остава тотално изключена. До там няма да стига никакъв газ. Не е ясно дали ще има санкции за нас.

Не знаем какво ще се случи в турската част. Всичко зависи от това дали сме се опитали да вкараме под масата някакъв руски подизпълнител”, коментира още Поптодорова.
nova.bg