Попариха КАТ за знака пред камерите
Попариха КАТ за знака пред камерите / Sofia Photo Agency, архив

Знакът Е24, който указва на шофьорите, че навлизат в зона за контрол на скоростта със стационарни или мобилни камери, остава в Закона за движение по пътищата. Това решиха с 8 гласа „за" и трима „въздържал се" депутатите от транспортната комисия в парламента.

Текстът, че табелата трябва да отпадне, се появи между първо и второ четене на поправките, пише "Труд". Той бе предложен от представителите на МВР и КАТ - същите, които настояваха да бъде приет през септември миналата година.

Половината камери на КАТ на ремонт

Срещу махането на знака възразиха Иван Вълков от ГЕРБ и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Те посочиха, че табелата има силен превантивен ефект, а работата на КАТ не е да се крие по храстите и да глобява стотици хиляди хора с фишове по пощата 2-3 месеца след като са заснети, а да предотвратява произшествия в опасни зони.

КАТ пак ще снима всички проверки на пътя

Междувременно Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, което отхвърля „неприсъственото" връчване на наказателно постановление (НП). Ако шофьор бъде заловен без книжка и глобен, задължително трябва да му се връчи НП. То ще е в сила от датата на връчване, а не от датата на издаване. Ако в следващата една година същият водач бъде хванат, той може да получи до 3 г. затвор.