Половината от младите жени у нас се опасяват от финансова нестабилност ако родят
Половината от младите жени у нас се опасяват от финансова нестабилност ако родят / Dariknews.bg, архив
Половината от младите жени у нас се опасяват от финансова нестабилност ако родят
80213
Половината от младите жени у нас се опасяват от финансова нестабилност ако родят
  • Половината от младите жени у нас се опасяват от финансова нестабилност ако родят

47% от жените у нас, които нямат деца, се опасяват от финансова нестабилност и зависимост, ако родят в настоящия момент. 35 на сто от жените - или всяка трета, пък твърдят, че при евентуално раждане в момента би могла да пострада работата им или кариерното им развитие. Това показва проучване, обхванало 703 жени от големите градове у нас, представено от фондация "Майка навреме". Оказва се, че близо 1/5 от жените без деца споделят, че за тях е "донякъде важно" да имат деца, а 5% заявяват, че изобщо не искат да имат наследници.

Цели 17% от младите жени у нас не се наемат да посочат период от време, след който биха желали да станат майки. Интересно е, че сред тях преобладават жените с високо образование. С нарастването на възрастта на жените расте и значението на кариерното развитие за тях. Кариерата е водеща ценност след любовта при жените на възраст над 36 години. Проблемът е, че много малко от тях са осведомени, от гледна точка на възможностите да раждат в напреднала възраст, информира д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве.

„Все по-млади момичета идват със спрели яйчници при мен. И може би не само стресът е виновен за това, но и начинът, по който живеем, въздухът, който дишаме, храните, които ядем. Не искам да влизам в тези теми, защото са дълги и необятни, но като цяло цялата концепция за начина на живот и ценностите се променя", обясни специалистът.

Количеството на яйцеклетките в организма започва плавно да намалява около 25-та година на жената до 37-та, когато изчерпването на яйчниковия резерв рязко се ускорява, припомня Стаменов:

„С всяка изминала година, когато наближи 40 години жената, шансовете й намаляват. Отделно има много заболявания, не само гинекологични, но и автоимунни, а дори и терапията на онкологични заболявания може да доведе до такова нещо".

Проучването сочи още, че ако се окаже, че не могат да забременеят, 58 на сто от запитаните биха опитали с ин витро оплождане. 14 процента биха осиновили дете, а 4 на сто биха продължили живота си без дете.