Политически натиск върху делото подозират поддръжници на обвинения в имотни измами Илчо Илев
Политически натиск върху делото подозират поддръжници на обвинения в имотни измами Илчо Илев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обвиненият в имотни измами адвокат Илчо Илев остава в ареста. Мярката за неотклонение от "парична гаранция", която беше постановил Апелативният съд в Пловдив се променя в "задържане под стража". Съдът в Стара Загора прие, че обвиняемият е заплашвал лично и посредством трети лица и е оказвал натиск върху четирима свидетели по делото, в това число и ключови такива, в периода от 6 юли до момента на задържането му преди 2 дни. Съдия Татяна Гьонева обясни, че е имало заплахи и за живота на хората, както и на техни близки, от страна на подсъдимия.

Съдът реши още платената от Илев парична гаранция в размер на 30 000 лева да му бъде отнета в полза на държавата.

Трима свидетели дадоха показания в съда в Стара Загора.

Четвъртият, който трябваше да се изкаже, е бил задържан за 24 часа в Хасково, коментираха поддръжници на Илев. Според тях се оказва политически натиск върху делото. От инициативния комитет в защита на подсъдимия дадоха за пример изказването на министър Цветан Цветанов по bTV.

Адвокат Илчо Илев беше задържан предната вечер за срок до 72 часа с постановление на Старозагорска окръжна прокуратура. Преди това той е бил привикан в местното териториално звено за борба с организираната престъпност.

Относно изказването на министър Цветанов, че "благодарение на работата на всички служби и главно на прокуратурата Илев е отново задържан и се гарантира спокойствието на всички свидетели в съдебния процес", адвокатът на обвиняемия - Калин Кънчевски, коментира, че "по делото няма данни, от които да се прави извод, че главната прокуратура съдейства за това задържане".

Насрочено е дело в случай на жалба или протест в Апелативен съд - Пловдив на 2 август. Адвокатът на подсъдимия обясни, че ще обжалват в законовия срок.