Полицията удари група за изпиране на пари с операция „Перачите”
Полицията удари група за изпиране на пари с операция „Перачите” / снимки: Пресцентър на МВР
Министър Цветан Цветанов за операция „Перачите” в „Седмицата” на Дарик
53590
Министър Цветан Цветанов за операция „Перачите” в „Седмицата” на Дарик
  • Министър Цветан Цветанов за операция „Перачите” в „Седмицата” на Дарик

ГДБОП и ДЕА неутрализираха организирана престъпна група, действала на територията на България, съобщиха от МВР.

Тя е била част от международна организация, а целта й била да обезпечи част от процеса на изпиране на пари, преминаващи през страната ни, които са придобити от трафик на наркотични вещества от Латинска Америка за Европа, уточни в „Седмицата” на Дарик и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той посочи, че вече е установено, че парите идвали от дестинации като Антили, Венецуела, Панама и други страни. След като влизали в контролирани от членовете на групата банкови сметки на територията на България, сумите веднага се пренареждали към Китай, Хонконг, Испания, САЩ. Изяснено е, че паричните потоци преминавали чрез личните банкови сметки на членовете на групата и такива на контролирани от тях юридически лица.

Полицията удари група за изпиране на пари с операция Перачите
netinfo


По първоначални данни от началото на миналата година до настоящия момент сумата надминава 5 млн. лева.

Извършени са претърсвания и изземвания от три адреса в София, на които са открити банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри и мобилни телефони, доказващи съпричастност към престъпната схема. За срок от 24 часа са задържани трима мъже на възраст между 25 и 37 години. На тях и на още трима мъже са повдигнати обвинения. По искане на специализираната прокуратура е наложен запор на средства по банковите им сметки, както и на движимото и недвижимото им имущество на обща стойност над 2 млн. лева. Работата по случая продължава.

Полицията удари група за изпиране на пари с операция Перачите
netinfo

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми двама от участниците в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари от международен наркотрафик, и трима техни съучастници в прането на пари, съобщиха от службата.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на още двама от членовете на престъпната структура, сред които и организаторът й. В момента те са извън страната, местопребиваването им е установено и е открита процедура по екстрадирането им в България.