Полицаи натрупали над 200 часа извънреден труд заради протестите
Полицаи натрупали над 200 часа извънреден труд заради протестите / снимка: БГНЕС, архив

В резултат на протестите срещу управляващите, които продължават вече над два месеца, има служители на МВР, които имат над 200 часа извънреден труд, освен фиксираните 50 допълнителни часа. Това заяви пред агенция „Фокус” зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. „Ние обаче нямаме възможност да им заплатим този труд”, подчерта Маринов.

Той посочи, че в момента министерството изготвя заповед, с която тези служители ще бъдат наградени. „Това се прави, за да може по-някакъв начин те да бъдат компенсирани, макар и далеч от това, което наистина заслужават. Тези служители трябва да получат признание за работата си”, коментира зам.-министърът на вътрешните работи.

В изготвения проект за нов Закон за МВР се предвиждат промени именно в областта на признатите часове допълнителен труд. „Синдикатите към МВР предложиха да бъдат увеличени часовете извънреден труд за служителите на вътрешното министерство на 70-75 часа. В момента часовете, които се смятат за извънреден труд и се заплащат допълнително, са 50. По всяка вероятност часовете извънреден труд, които ще бъдат заложени в новия законопроект, ще бъдат 70”, обясни Маринов.

По думите му обаче тези часове трябва наистина да бъдат нещо извънредно, а не практика. „Служителите имат нужда от почивка, те имат нужда между работните си смени да се видят със семействата си. Не са роботи и не може да са постоянно на улицата на работа”, отбеляза зам.-министърът. Той посочи още, че новите промени предвиждат извънредният труд да се прилага при строго установени правила.