Погребват убития студент
Погребват убития студент / снимкa: DarikNews
Днес в 14 часа ще бъде погребението на убития сливенски студент Стоян Балтов, съобщи за Дарик Йордан Тодоров, кмет на сливенското село Камен. 20-годишното момче ще бъде погребано в родното село на майка си Зарка Димова. В Камен е обявен траур, националният трибагреник е спуснат наполовина, спуснати са и траурни знамена. Там вече са се събрали близки, учители и съученици на Стоян.

Над 6000 подписа има вече под подписката на учениците от ГПЗЕ „Захарий Стоянов” в Сливен, чийто възпитаник е бил Стоян. Децата настояват за справедлив процес, за адекватно наказание и не приемат, че употребата на алкохол е смекчаващо вината обстоятелство.

Ученици, учители и работещи в Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов" в Сливен организират днес от 12.30 часа протест срещу законите на улицата с настояване за обществен ред и справедливост. Повод е убийството на 20-годишния студент Стоян Балтов.

„В XXI век законите на улицата убиват образованите, разумни и интелигентни млади хора на България и напомнят изстраданата истина на Ботев, изречена с думите:

„Днес не ни убиват незаконно, а законно! Изразете своята гражданска позиция! Нека всички заедно кажем „НЕ" на насилието! Да защитим децата на България!" – пише в призива на организаторите, които канят всички граждани на Сливен да се присъединят към протеста.

Стоян Балтов бе пребит на 5 декември пред дискотека в „Студентския град” в София. Полицията задържа петима от участвалите в побоя, по-късно освободи четирима. В ареста остана Вили Георгиев. Срещу него и освободеният под гаранция от 500 лева Александър Данаилов прокуратурата е повдигнала обвинения в непредумишлено убийство, след употреба на алкохол.